İyi Yemek, İyi Malzemeyle Pişer

ÜRÜNLERİMİZ

Bulgur

Buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olan bulgur, beslenme piramidinin en altında olmasına rağmen, herhangi bir bakliyatla karıştırıldığında çok önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağı haline gelir. Bulgur, kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/ lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri ise düşüktür. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynar. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir. Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez. Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve ba- ğırsak kanserini önler. Pişirme işlemi esnasında tanenin ruşeym kısmında bulunan besin maddeleri tane içerisine nüfuz ettiğinden besin değeri diğer tahıl ürünlerinden (ekmek, makarna) daha yüksektir. Buğdaydan çeşitli işlemler sonucu elde edilen bulgurun 4 çeşidi bulunuyor: İri bulgur, orta irilikte bulgur, ince bulgur, çok ince bulgur. Anadolu’nun ekmekten sonra en temel gıda maddesi olan bulgur, sindirimi kolay ve besleyici bir besindir. Diyabet riskini azaltan, kalp hastalıklarına karşı güçlendiren ve kansere karşı koruyucu etkileri bulunan bulgur, kırışıklıkları da azaltır. Kansere karşı koruyuculuğu, içeriğindeki lifli besinler ve antioksidanlardan gelir. 100 gram bulgur, 328 kcal içerir.