İyi Yemek, İyi Malzemeyle Pişer

ÜRÜNLERİMİZ

Nohut

Nohut ilk olarak Mezopotamya ve Doğu Akdeniz’de yetiştirildi ve daha sonra Hindistan, Orta Doğu ve Afrika’nın bazı bölgelerine yayıldı. Nohut tanelerinin geçmişinin 7.500 yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor. Hindistan civarında taneleri küçük, Akdeniz ülkelerinde ise taneleri büyük nohut çeşitleri yetiştirilir. Diğer baklagillerde olduğu gibi nohutta da değerli B9 vitamini, demir, manganez ve protein bulunuyor. Sağlıklı kompleks karbonhidratlar barındırıyor ve düşük yağ oranına sahip. Ancak en dikkat çekici olanı, nohut yüksek oranda diyet lifi içeriyor. Diyet lifinin faydası, düzenleyici olmasının yanı sıra hemoroit ve divertikül iltihabına karşı koruma sağlamasıdır. Kandaki kolesterol seviyesini aşağıya çekerek kardiyovasküler hastalıkların riskini düşürür. Kan şekeri seviyesinin kontrolüne yardımcı olur ve hatta kanserin bazı çeşitleriyle savaşır. Protein ve karbonhidrat kompleksleri bakımından çok zengin olan nohut, bağırsaklardan yavaş ve düzenli olarak kana karıştığından, beyni ve sinirleri düzenli ve dengeli olarak besler. Ayrıca içeriğindeki çözünebilir lifler, yağları ve çeşitli zehirli maddeleri bağlar ve bu maddelerin dışkıyla dışarı atılmasını sağlar. Baklagillerin gaz şişkinliği yapması, pek çok insanın karşılaştığı bir problemdir. Nohut, baklagiller içinde en az şişkinliğe neden olan çeşittir. Baklagillerin sebep olduğu şişkinlik, genellikle ıslatılmadan pişirilen ya da yeterince pişirilmeyen yemeklerden kaynaklanır. 100 gram nohut, 275 kcal içerir. Nohut, yemek yapmak için hazırlanırken, türüne göre, 12-24 saat arasında ıslatılmalıdır. Bu durumda, su üzerinde yüzen taneler ayıklanabilir