Doğu Asya’nın temel gıdalarından biri olan pirinç, Çin’de yaklaşık 11 bin yıldan beri tarımı yapılan, buğdaygiller familyasından otsu bir bitki. Gü- nümüzde yüzlerce çeşidi yetiştirilen pirinç, işlemden geçtikten sonra soyulmuş pirinç, beyaz pirinç ve cilalanmış pirinç olarak üçe ayrılır. Nişastalı bir gıda olan pirinç, bitkisel proteinler ve kompleks karbonhidratlar içerir. Bu karbonhidratlar vücudumuzda azar azar serbest kalır ve ihtiyacımız olduğunda enerji kaynağı olarak kullanılır. Beslenme uzmanları, günlük enerjinin %50’sinin karbonhidratlardan alınması gerektiğini söylüyor. Bu da, daha fazla kompleks karbonhidrat içeren besinler yememiz gerektiği anlamına geliyor. İçerdiği vitamin ve mineraller bakımından diğer tahıllara göre daha zayıf olmasına rağmen, beyaz pirincin en büyük artısı, bol miktarda manganez içermesidir. Esmer pirinç ise, beyaz pirince göre daha fazla diyet lifi içerdiği için çok daha faydalıdır. Esmer pirincin, kolesterol, sodyum ve doymuş yağ oranı da oldukça düşüktür. Protein ve karbonhidratların yanı sıra, magnezyum, manganez ve potasyum mineralleri ile B grubu vitaminleri ve folik asit içeren pirinçte lifli maddeler ve yağ da bulunur. 100 gram pirinç, 328 kcal içerir.